Orofaciaal (kaak) fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut wordt ook wel aangeduid als de kaakfysiotherapeut. Onze orofaciaal fysiotherapeut helpt u met gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Het kauwstelsel bestaat uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.

WANNEER GAAT U NAAR EEN OROFACIAAL FYSIOTHERAPEUT? 

 

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
  • Aangezichtsverlamming
  • Duizeligheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.

 

Onze orofaciaal fysiotherapeut geeft u uitleg over het functioneren en gebruik van het kauwstelsel en geeft u adviezen hoe u uw kauwstelsel op de juiste manier kunt gebruiken. Ook helpt zij u bij het afleren van bepaalde gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen, tandenknarsen. Verder leert de orofaciaal fysiotherapeut wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen en te voorkómen. Zoals het zelf masseren van uw kauwspieren zodat deze ontspannen, het vergroten van uw mondopening, ontspanningsoefeningen en oefeningen die de functie van uw kauwstelsel verbeteren.

De orofaciaal fysiotherapeut is geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Hij of zij is de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, aangezicht en hals. De orofaciaal fysiotherapeut werkt nauw samen met de huisarts, de tandarts, de orthodontist of de medisch chirurg zoals een KNO-arts, kaakchirurg en neuroloog.

Bij het eerste bezoek vindt er een uitgebreid intakegesprek met u. Naast lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar houding, en beweging van kaak en hoofd. Daarna wordt het behandelplan opgesteld en met u besproken. Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is uitleggen. Waar komen de klachten mogelijk vandaan en vooral: hoe u ze kunt voorkomen. Naast specifieke oefeningen, die ook thuis geoefend moeten worden, kunnen massage, dry needling onderdeel van de orofaciale behandeling zijn.

Onze orofaciaal fysiotherapeut is Monique Smeets. Zij is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie (NVOF).

 

Review

Ik wil jullie laten weten dat jullie mij echt enorm geholpen hebben. Ik liep al jaren met oorsuizen, enorm vervelend. Maar Monique heeft mij daar vanaf geholpen. Misschien helpt het niet bij iedereen maar ik heb er geen seconde last meer van gehad na de behandelingen. Super super blij mee dus!

Enorm bedankt Monique! Je bent een topper.

Mevrouw Kalkman

Review
2024-Jun-18