Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding heeft de manueeltherapeut specifieke technieken tot zijn beschikking voor het onderzoek en de behandeling. De effecten van de behandeling zijn vaak direct merkbaar; u voelt een verbetering in de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

THERAPIE

Wanneer u een geblokkeerd of stijf gewricht heeft, kan de manueel therapeut dit door middel van mobilisatie (langzaam bewegen van of langere rek op gewrichten) of manipulatie (snellere, kortere beweging) weer in beweging brengen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; het gewricht voelt beter en soepeler.

KLACHTEN

Voorbeelden van klachten die door een manueel therapeut behandeld kunnen worden:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met bewegingsbeperking van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Heupklachten

EERSTE BEZOEK

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Als dat het geval is, wordt de aanpak voor de verdere behandeling besproken. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid.

De manueeltherapeuten van Fysio Alphen zijn Marc Kraaij, Glenn Kroon en Rick Verburg. Zij zijn opgeleid binnen de opleiding Orthopedische Manuele Therapie en hebben daarin hun masterdiploma behaald.  Zij zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. 

Roald Hoogendoorn is in opleiding tot manueel therapeut.