Orthopedische revalidatie

Orthopedische revalidatie is geschikt voor patiënten die een orthopedische ingreep hebben ondergaan in het ziekenhuis. Ook kan het voorkomen dat er geen operatie heeft plaatsgevonden, maar dat een orthopedische chirurg u direct doorverwijst naar de fysiotherapeut. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (een totale heupprothese, knieprothese, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie). Orthopedische revalidatie is echter ook geschikt voor het herstel na een trauma bij botbreuken, enkel- of knieletsel en schouder- of elleboogklachten.

WERKWIJZE ORTHOPEDISCHE REVALIDATIE

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te starten met fysiotherapie. Orthopedische revalidatie heeft als doel de mobiliteit van een bot of gewricht te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.

 

Tip van Linda

Na een nieuwe heup of knie is het belangrijk genoeg kracht en stabiliteit op te bouwen. Dit begint vaak met onbelaste oefeningen vanuit de stoel of bank om het strekken en buigen te verbeteren en de zwelling af te laten nemen. Vergeet niet de enkel mee te nemen om vocht af te voeren.

 

Wij werken samen met de orthopeden. Door intensief contact en afstemming van de behandeling na een operatie, zorgt dit voor een passend behandelprogramma. Onze praktijk heeft ruime trainingsfaciliteiten en beschikt over speciale meet- en testapparatuur om de voortgang in kaart te brengen. De testen bestaan uit het meten van de beweeglijkheid, spiercontrole en spierkracht van het gewricht.

Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie een belangrijke onderdeel is in het revalidatieproces na een operatie. Oefentherapie is belangrijk, Fysio Alphen beschikt over een ruime oefenzaal met trainingsapparatuur (cardio en kracht). Op deze manier kan optimaal gerevalideerd worden.