Dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

KLACHTEN

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
 • Overbelasting bij sporters
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Chronische infecties en allergieën
 • Slaaptekort


Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog.
Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde 'local twitch respons' waarna deze spier zich meer ontspant.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Hoe voelt het aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat kan gaan zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Wat zijn de kosten?
Dry needling maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Onze fysiotherapeuten die Dry Needling toepassen zijn Marc Kraaij, Rick Verburg, David van Santen, Rik Verboom, Anne-Fleur Peeters, Anouk Habraken en Monique Smeets.

Meer informatie vindt u op DNS Myopain www.myopain.nl

 

Dry needling tip van Rik

Wanneer u dryneedling heeft gehad is het heel normaal dat er de dagen na het prikken spierpijn ontstaat. Schik hier niet van dit hoort er gewoon bij, drink genoeg water en houd de regio waar geprikt is goed in beweging! 

Wist u dat de na reactie van dryneedling komt door schade aan de spier die bijna het zelfde is als spierpijn door sporten?  Behandel het daarom het zelfde als spierpijn, beweeg voldoende, drink genoeg water en slaap voldoende

 

Dhr. Jansen

Ik had last tussen mijn schouderbladen een zeurend gevoel, ik had al een aantal praktijken  afgelopen voor deze klacht, bij FysioAlphen werd er meteen dryneedling toegepast. Ik was in 1 behandeling van me klachten af! 

Dhr. Jansen
2024-Jun-18