COPD

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Echter is het omgekeerde juist waar. Wist u dat wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, het extra belangrijk is dat u beweegt? Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht.

HET BEWEEGPROGRAMMA COPD

Voor mensen met COPD is het beweegprogramma COPD ontwikkeld. U doorloopt het beweegprogramma samen met een van onze fysiotherapeuten, gespecialiseerd in COPD. Uw begeleiding is dus in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Het beweegprogramma zorgt voor minder benauwdheid, meer uithoudingsvermogen en verantwoord bewegen!

Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen. Bewegen is namelijk noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid. Onze fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Deze testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Zo krijgt u een beweegprogramma op maat aangeboden. Na afloop van het beweegprogramma zal uw fysiotherapeut deze testen weer afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut. Verder is het beweegprogramma in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met COPD. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen.

Het doel van het zorgprogramma is om de klachten en beperkingen voor u zoveel mogelijk te verminderen en een verdere achteruitgang van de longfunctie te beperken. Met uw fysiotherapeut werkt u aan uw spierkracht, uithoudingsvermogen en ademhaling. Ook krijgt u tips en oefeningen om het slijm makkelijker op te hoesten.

DE KOSTEN

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van een beweegprogramma. Dit is ook afhankelijk van welke aanvullende verzekering u heeft. Wij kunnen dit voor u nakijken of u kunt zelf contact opnemen met uw zorgverzekeraar om te informeren. De vergoeding voor het beweegprogramma vanuit uw aanvullende verzekering valt buiten uw behandelingen voor fysiotherapie. Deze blijft dus behouden!

BELANGRIJK

De diagnose is gesteld door uw (huis)arts (gold 1 of 2), waarna u bent verwezen naar ons. U bent drie maanden beschikbaar om het beweegprogramma te volgen met een frequentie van tweemaal per week.