• Schouderklachten,<br>Wij helpen je weer bewegen

  Schouderklachten,
  Wij helpen je weer bewegen

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Fysio voor schouderklachten

Bij schouderklachten bevindt de pijn zich rondom de schouder, deze kan aan de voorzijde maar ook aan de achterzijde voelbaar zijn. Schouderpijn kan uitstralen naar de nek maar ook in de richting van de bovenarm of schouderbladen. Pijn die doortrekt naar zelfs de onderarm, hand en vingers kan de oorsprong hebben in de schouder.

Veel voorkomende schouderklachten zijn:

 • Tendinogene klachten
 • Impingement
 • Artrose
 • Frozen shoulder

Tendinogene klachten

Schouderklachten veroorzaakt door een pees/ spier is vaak een aanwezige ontsteking/ irritatie van de aanhechting van de pees aan het bot.

Deze klachten kenmerken zich door een pijn over de gehele schouderkop, met soms een duidelijk pijnpunt aan de voorzijde. Pijn is toenemend bij activiteiten, in rust nemen de klachten vaak weer af. Handelingen boven de 90 graden (zoals iets uit een hoger kastje pakken) gaan niet of moeizaam door de schouderpijn en op de schouder liggen is vaak niet prettig.

Pijn kan uitstralen naar de schouderbladen en de nek. Vaak is de schouderpijn al wat langer aanwezig (6< weken) en worden deze niet duidelijk minder.

Impingement

Dit betekend “inklemming”. De schouderklachten worden dan ook veroorzaakt door structuren (bot, spier, pees, slijmbeurs, kapsel enz.) die bekneld raken in de schouder.

De ruimte tussen schouderdak en de kop van de bovenarm bedraagt ongeveer 1 cm. Als deze ruimte kleiner wordt, kunnen weefsels minder goed onder het schouderdak door bewegen. 
Het impingement syndroom is de meest gestelde diagnose bij patiënten met klachten rond de schouder; het betreft een ‘verzameldiagnose'. Kenmerkend voor een impingement is een duidelijk pijnlijk traject bij het heffen van de arm tussen de 60-120 graden.

Klachten kunnen onder andere worden veroorzaakt door een verkeerde houding, verminderde spierkracht, slijtage, instabiel schoudergewricht of een trauma.

Schouderklachten die kunnen voorkomen:

 • Stekende/ zeurende pijn rondom het gewricht
 • Pijn bij het op de schouder liggen
 • Heffen van de arm geeft een stekende/ zeurende pijn
Impingement schouder

Artrose

Artrose is slijtage dat in elke gewricht kan voorkomen. Geeft vaak een zeurende pijn in de schouder. Na langer in één houding zitten voelt de schouder ook vaak stijf aan. Dit komt bijna altijd door ouderdom, maar kan ook komen door langdurige overbelasting of familiaire aanleg.

Meer over artrose

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder komt veel voor bij vrouwen in de leeftijd van 40-55 jaar. De pijn sluipt er aanvankelijk geleidelijk in, maar krijgt daarna snel een progressief karakter. Een frozen shoulder is in te delen in 3 stadia. In het eerste stadium gaat het naar buiten draaien van de arm moeilijk. Het aan- en uittrekken van kleding gaat moeizaam en kan zelfs pijnlijk zijn. In het tweede stadium wordt de pijn en bewegingsbeperking zo heftig dat de arm soms helemaal niet meer kan worden bewogen.
 In het derde en laatste stadium, zwakt de pijn geleidelijk af en komt de bewegingsvrijheid beetje bij beetje terug.
 De klachten worden veroorzaakt door een verkleving/pijnpunt in de onderschouderblad spier. Het pijnpunt zorgt ervoor dat de spier verkort/verkrampt en daardoor treedt de pijn en bewegingsbeperking op. Advies bij frozen shoulder: blijven bewegen, dit mag wat reactie geven, maar geen toenamen van de pijn langer dan één dag

Advies bij schouderklachten

Omdat schouderklachten verschillende van aard kunnen zijn is een eenduidig advies moeilijk te geven. Wel is het van belang de schouder te belasten op geleiden van de pijn en zo nodig rust te geven. Statische houdingen zoals langere tijd een boek vasthouden zijn erg belastend, deze houdingen kunt u beter even ontzien.

Onderstaande oefeningen kunt u thuis doen om de schouder te mobiliseren.

Mobiliseren schouder

Doel: lichte mobilisatie en smering van het schoudergewricht.

 1. Stand
 2. Plaats de niet-aangedane hand, met de elleboog gestrekt, op bijvoorbeeld een tafelblad.
 3. Laat de aangedane schouder/arm afhangen.
 4. Draai rondjes met de afhangende arm alsof er in een pan met soep geroerd word.
 5. Draai rondjes in beide richtingen.

Aandachtspunten: als het makkelijk gaat kunnen er grotere rondjes gemaakt worden.

Mobiliseren schouder

Doel: voorwaartse mobiliteit van de schouder vergroten.

 1. Stand of zit op een stoel voor een muur
 2. Plaats de hand van de aangedane zijde op de muur.
 3. Krabbel met de vingers op de muur omhoog.
 4. Krabbel weer terug.

Aandachtspunten: beweeg tot de pijngrens.

Mobiliseren schouder

Doel: de gewrichten van de schoudergordel smeren en licht mobiliseren.

 1. Stand of zit
 2. Maak draai bewegingen met beide schouders; beweeg beide, gehele schouders naar voren en omhoog en vervolgens naar achter en beneden.

Aandachtspunten: hou de armen stil.

Schouderklachten kunnen goed worden behandeld, mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan gerust contact met ons op via 0172 - 44 5600 of stuur een email

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Marc Kraaij Manueel therapeut

Nieuws

2018-10-30

Orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapie) bij Fysio Alphen per 1 november

Vanaf 1 november komt Monique Smeets ons team versterken. Zij is al ruim 12 jaar gespecialiseerd als orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) en weet dus alles van kaken en wat hiermee in verbinding staat. Heeft u kaakklachten, hoofdpijn, dicht gevoel in de oren, kiespijn, slik of kauwklachten? Wellicht kan Monique u hierbij helpen.

2018-08-22

For You

Kanker is een ingrijpende ziekte. Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van allerlei klachten ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren, op het werk, tijdens het sporten en zelfs op emotioneel en sociaal vlak. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. U kunt meer lezen over Fysio Alphen en de oncologische zorg die wij bieden.

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier