• Wij helpen je<br>van je rugklachten af

  Wij helpen je
  van je rugklachten af

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Fysio voor rugklachten

Rugklachten is een van de meeste voorkomende klacht en bevindt zich meestal lager in de rug. Deze klachten worden ook wel “spit” of “lumbago” genoemd. De pijn bevindt zich tussen de onderste ribben en de billen kan erg hevig zijn en toenemen bij activiteiten.

De oorzaak van lage rugpijn is niet altijd duidelijk. Zo kan het ontstaan door overbelasting van de rug, een verkeerde beweging, zwaar en verkeerd tillen, lichaamstrillingen, een slechte lichamelijke conditie, langdurig in een gedraaide houding blijven of overgewicht.

Sommige mensen met rugpijn worden bang voor de pijn en gaan daardoor minder bewegen terwijl dit een averechts effect heeft. Weinig beweging leidt tot zwakke spieren en verhoogt juist de kans op rugklachten

Veel voorkomende Rugklachten

 • Pijn- en stijfheid; met namen bij het starten van een beweging
 • Spit; pijn- en stijfheid in het onderste gedeelte van de rug met mogelijk uitstraling naar de billen en liezen en soms verder het been in. Pijn schiet er vaak opeens in, zonder een duidelijke oorzaak
 • Ischias; alleen pijnklachten in het verloop van de nervus ischiadicus (de grote beenzenuw)
 • Versleten tussenwervelschijven (zie artrose), kan uitstraling geven over de bil naar het bovenbeen toe.
 • Pijn bij langer zitten en langer staan (15< minuten), vaak zeurend en neemt af bij bewegen. Dit heeft vaak de oorzaak bij een verminderde romp stabiliteit  of ook wel “core stailiteit” genoemd.

Rugklachten herstellen vaak binnen een week vanzelf. Belangrijk hierbij is dat u blijft bewegen. Fietsen en wandelen (niet slenteren) zijn prima opties. Probeer te voorkomen dat u inactief wordt en de rug hierdoor nog stijver en pijnlijker.

Wanneer de rug niet hersteld binnen een week of u niet gerust bent over het herstel van uw klachten dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Advies bij rugklachten

Blijven bewegen! In sommige gevallen worden mensen bang om de pijn te provoceren en nemen hierdoor een passieve houding aan. Dit kan negatieve invloed hebben op uw herstel. Spieren worden door inactiviteit stijf en zorgen ervoor dat de rug minder mobiel wordt.

Bewegen zoals fietsen, en wandelen (niet slenteren) zorgt ervoor dat de rug wordt belast in een normaal patroon en de spieren en structuren soepel blijven.

Oefeningen die u thuis kunt doen om de rug te mobiliseren:

Oefeningen voor mobiliseren bij rugklachtenOefeningen voor mobiliseren bij rugklachtenOefeningen voor mobiliseren bij rugklachten

Probeer naar uw lichaam te luisteren. Bij veel pijn het liefst even gaan liggen, op deze manier werkt de zwaartekracht minder druk uit op de rug. Probeer lang achtereen staan en/of zitten (> 30 min)

Mochten de (lage) rugklachten na 2-3 dagen niet weg of duidelijke verminderd zijn dan kunt u contact met ons opnemen voor een behandeling waarin de klachten nader bekeken zullen worden.

Behandeling rugklachten

Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Samen met u stelt de fysiotherapeut dan een behandel plan op. 

NEEM CONTACT OP

Neem gerust contact met ons op voor uw vragen of het inplannen van een afspraak. Bel 0172 - 44 5600 of stuur een email

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Zillah van der Meij Oedeemtherapeut

Nieuws

2018-12-17

Andere openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen heeft de praktijk andere openingstijden. Tijdens de kerstdagen zijn we gesloten. U kunt ons wel bereiken op maandag 24 december en natuurlijk weer op donderdag 27 december. Maandag 31 december zijn we gesloten.

2018-12-17

Feestdagen

Iedereen fijne feestdag namens het gehele Fysio Alphen team

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier