• Fysiotherapie<br> met aandacht

  Fysiotherapie
  met aandacht

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

 • Wij helpen<br>je weer bewegen

  Wij helpen
  je weer bewegen

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Fysio bij elleboogklachten

Het elleboog gewricht is een bijzonder gewricht omdat dit gewricht één bot uit je bovenarm verbindt met twee botten uit de onderarm. In dit gewricht is het buigen en strekken van de arm mogelijk maar ook het draaien van de onderarm t.o.v. de bovenarm waarbij de twee botten in de onderarm tegenover elkaar draaien.

Meeste voorkomende klachten aan de elleboog:

 • Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)
 • Golferselleboog (epicondylitis medialis)

Tenniselleboog (epicondylitis lateralis)

Zoals de naam misschien wel doet vermoeden heeft deze klacht niets te maken met tennis, maar wordt deze met name veroorzaakt door langdurige belasting op de arm zoals klussen, schilderen, tuinieren of tennis.

Tenniselleboog is een ontsteking van pezen aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pezen zijn de uiteinden van de spieren die de hand, de vingers en de pols laten strekken.
De tenniselleboog wordt gekenmerkt door pijn aan de achter-/buitenzijde van de elleboog. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking van de pezen die vanuit de elleboog vertrekken naar de pols toe. Daar zorgen ze ervoor dat de hand en pols naar boven kunnen bewegen.

Een tenniselleboog gaat vrijwel altijd vanzelf over, wel kan het herstel lang duren. Er wordt gesproken van een herstelt tussen den 9 maanden en 2 jaar. Hoewel het beloop vaak mild is kan de aandoening voor heel wat belemmeringen in het dagelijkse leven zorgen. Middels fysiotherapie is Deze aandoening goed te behandelen. Wij kunnen u adviezen geven en hebben verschillende behandelmethoden om  het herstel te kunnen stimuleren.

Tenniselleboog

Golferselleboog (epicondylitis medialis)

Een golferselleboog (medische naam epicondylitis medialis) is een ontsteking of irritatie van de aanhechtingsplaats van pezen aan de binnenzijde van het ellebooggewricht. Er is meestal sprake van pijnklachten aan de binnenzijde van de elleboog. Soms gaat dit samen met een tintelend gevoel ter hoogte van de pink en ringvinger. De klachten worden opgewekt bij het buigen van de vingers en tegelijkertijd de pols bewegen in de richting van de handpalm. Onderhands iets oppakken wekt klachten op. Het is belangrijk dat een beknelling of irritatie van de zenuw ter hoogte van de elleboog hier niet de oorzaak van de klachten is. Onze  fysiotherapeuten kunnen dit differentiëren.

De golferselleboog is een hinderlijke aandoening waar u een tijd last van kan hebben, soms wel enkele maanden. Toch gaat deze aandoening meestal vanzelf weer over. De golferselleboog oftewel epicondylitis medialis valt onder KANS; dit staat voor ‘klachten van de arm, nek en/of schouder. Dit is een omschrijving van een klachtencomplex dat door veel zorgverleners wordt gehanteerd (zie KANS).

Ook bij deze aandoening ligt de oorzaak vaak bij het overmatig belasten van de onderarm buigers zoals muizen, waardoor er een irritatie ontstaat van deze spieren die aanhechten aan de binnenzijde  van de elleboog.

Golfelleboog

Advies Bij Elleboogklachten

Blijf de elleboog wel bewegen, maar binnen de pijngrenzen. Zo zorgt u ervoor dat de elleboog niet stijf wordt maar ook niet nog meer irriteert. Koelen kan de pijn ook doen afnemen, dit heeft vaak het beste effect in de eerste dagen van de ontsteking.

Blijf bewegen binnen de pijngrenzen, dit houdt vaak in dat u draai bewegingen moet vermijden en voorzichtig moet zijn bij het volledig strekken en buigen. Ook raden wij bewegingen die vaak herhaald worden (zoals muizen) en statische houdingen (zoals een boek vasthouden) af. De elleboog afwisselend met zo min mogelijke belasting bewegen is het beste.

Met fysiotherapie kunnen er verschillende behandelmethode worden toegepast om het herstel te bevorderen en worden er adviezen gegeven met betrekking te het belasten van de elleboog.

Mocht u vragen hebben of een afspraak willen maken neem dan gerust contact met ons op via 0172 - 44 5600 of stuur een email 

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Zillah van der Meij Oedeemtherapeut

Nieuws

2018-12-17

Andere openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen heeft de praktijk andere openingstijden. Tijdens de kerstdagen zijn we gesloten. U kunt ons wel bereiken op maandag 24 december en natuurlijk weer op donderdag 27 december. Maandag 31 december zijn we gesloten.

2018-12-17

Feestdagen

Iedereen fijne feestdag namens het gehele Fysio Alphen team

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier