• Fysiotherapie<br> met aandacht

  Fysiotherapie
  met aandacht

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

 • Wij helpen<br>je weer bewegen

  Wij helpen
  je weer bewegen

  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Fysio bij artrose/slijtage

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synovium geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handenknieënschoudersnek en heupen. Iedereen boven de zestig jaar lijdt eigenlijk wel aan een röntgenologisch waarneembare mate van artrose; soms begint het al op aanzienlijk jongere leeftijd.

Klachten bij artrose/ slijtage

 • Start stijfheid met name s’ morgens
 • Algehele stijfheid in een gewricht
 • Bewegingsbeperkingen in een gewricht
 • Pijn bij belasten, in rust neemt dit af
 • Tijdens het bewegen kan er een krakend geluid aanwezig zijn (crepetaties)
 • Gewricht kan dikker zijn door een ontstekingsreactie
 • Veranderde stand van een gewricht

Oorzaken VAN ARTROSE

 • Ouderdom
 • Eerder doorgemaakte trauma’s/ opgelopen letsel
 • Overbelasting vanuit b.v. werkzaamheden
 • Familiair
 • Zonder duidelijke oorzaak

Artrose kan worden gediagnosticeerd middels een röntgenfoto. Dit wordt niet altijd gedaan om dat artrose goed te herkennen is aan het klachtenpatroon. Ook is het zo dat wat er aan artrose wordt gezien op een röntgen foto niet evenredig hoeft te staan aan de klachten. Hiermee wordt bedoeld dat wanneer er op een röntgenfoto forse artrose wordt gezien dit geen klachten hoef te geven, maar omgekeerd wanneer er op een röntgenfoto beginnende artrose wordt geconstateerd dit forse klachten kan gegeven.

Artrose knie
Artrose knie

Artrose heup
Artrose heup

Advies BIJ ARTROSE

Blijf bewegen! Gewrichten waarin slijtage aanwezig is worden vaak stijf en verliezen mobiliteit. Om dit tegen te gaan is het belangrijk te blijven bewegen op geleiden van de pijn. Activiteiten die veel kracht kosten en die pijn provoceren kunt u beter niet doen.

Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak of een onderzoek via 0172 - 44 5600 of stuur een email

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Marc Kraaij Sport fysiotherapeut

Nieuws

2018-10-30

Orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapie) bij Fysio Alphen per 1 november

Vanaf 1 november komt Monique Smeets ons team versterken. Zij is al ruim 12 jaar gespecialiseerd als orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) en weet dus alles van kaken en wat hiermee in verbinding staat. Heeft u kaakklachten, hoofdpijn, dicht gevoel in de oren, kiespijn, slik of kauwklachten? Wellicht kan Monique u hierbij helpen.

2018-08-22

For You

Kanker is een ingrijpende ziekte. Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van allerlei klachten ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren, op het werk, tijdens het sporten en zelfs op emotioneel en sociaal vlak. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. U kunt meer lezen over Fysio Alphen en de oncologische zorg die wij bieden.

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier