• Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Oedeemtherapie

WAT IS OEDEEM

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht /zwelling in het weefsel als gevolg van een verstoort evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Enkele veel voorkomende vormen van oedeem:

 • Lymfoedeem, lymfklieren verwijderd door operatie/complicatie door bestraling
 • Veneus oedeem, als gevolg van trombose, spataderen of operatie van bloedvaten
 • Traumatisch oedeem bv na een ongeval
 • Primair lymfoedeem
 • Lipoedeem
 • Oedeem na oncologische ingrepen
 • Secundair oedeem na andere operaties

therapie

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Manuele lymfdrainage: 
Dit is een massagetechniek die gericht is op het stimuleren van het lymfoedeem naar de verschillende lymfbanen en lymfknopen/klieren. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het lymfoedeem (vocht) verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfsysteem nog intact is. Zodat het daar vandaan in het circulatiesysteem van het lichaam kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om de fibrotische verhardingen/strengen en littekens in het weefsel los te maken.

Lymftaping:
Lymftaping middels kinesiotape is ook een therapievorm om het lymfoedeem te verplaatsen naar verschillende andere lymfklieren/knopen en lymfbanen waar het lymfestelsel nog intact is. Tevens kan de kinesiotape gebruikt worden voor het los/soepeler maken van littekens.

Compressietherapie:
Hierbij wordt middels een continue druk van bandages ondersteuning gegeven aan de afvoer van het lymfoedeem(vocht). Een voorbeeld van een compressie bandage is Coban 2 Layer System, middels 2 lagen wordt er druk op het lichaamsdeel gegeven om het vocht beter te laten afvoeren. Over het algemeen wordt dit als prettig ervaren en blijft ook redelijk goed zitten tijdens de algemene dagelijkse activiteiten. Hiermee worden goede resultaten mee geboekt. In een later stadium kan er evt. een therapeutische elastische kous worden aangemeten. 
Een ander middel om compressie te geven op armen en/of benen is de Lymfpress, dit is een manchet voor arm of been waar middels druk opgebouwd door lucht volgens een bepaalde opbouw het lymfoedeem kan worden verplaatst naar waar het lymfestelsel nog intact is.

Oefentherapie:
Oefentherapie wordt gegeven om het lymfoedeem te laten verplaatsen door gebruik te maken van het aanspannen van de spieren ( de spierpomp). Het bewegen kan het lymfoedeem stimuleren en doen laten afvoeren middels specifieke oefeningen onder begeleiding van een oedeem fysiotherapeut. Tevens zullen er ook oefeningen voor thuis worden gegeven om het proces van lymfe afvloed te continueren.

eerste afspraak

Na een eerste screening bestaat uw  afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de oedeem therapeut vragen over uw klachten. 
Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de oedeem therapeut u onderzoekt en eventueel metingen doet. Samen met u beslist de oedeem therapeut hoe de behandelingen zullen verlopen en wat de mogelijkheden zijn. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid.

De oedeemtherapeuten bij Fysio Alphen zijn David van Santen, Stefa Segaar en Zillah van der Meij. 

 

 

NVFL

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Zillah van der Meij Fysiotherapeut

Nieuws

2018-10-30

Orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapie) bij Fysio Alphen per 1 november

Vanaf 1 november komt Monique Smeets ons team versterken. Zij is al ruim 12 jaar gespecialiseerd als orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) en weet dus alles van kaken en wat hiermee in verbinding staat. Heeft u kaakklachten, hoofdpijn, dicht gevoel in de oren, kiespijn, slik of kauwklachten? Wellicht kan Monique u hierbij helpen.

2018-08-22

For You

Kanker is een ingrijpende ziekte. Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van allerlei klachten ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren, op het werk, tijdens het sporten en zelfs op emotioneel en sociaal vlak. Oncologiefysiotherapie draagt bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. U kunt meer lezen over Fysio Alphen en de oncologische zorg die wij bieden.

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier