• Gericht op bewustwording<br />en controle van bekkenbodemspieren

  Gericht op bewustwording
  en controle van bekkenbodemspieren
  Fysio Alphen

  Sterrenlaan 168

  2402 BC Alphen aan den Rijn

  0172 - 445600

  E-mail: info@fysioalphen.nl

Bekkenfysiotherapie

Therapie

Bekkenfysiotherapie is gericht op de bewustwording en de willekeurige controle en sturing van de bekkenbodemspieren. Er zal aandacht zijn voor uw buik en bekken. Het doel is u bewust te maken van het aan- en ontspannen van de bekkenbodem zodat u leert wanneer u de bekkenbodemspieren teveel dan wel te weinig aanspant. De behandelingen staan in het teken van oefentherapie, eventueel gecombineerd met biofeedbackapparatuur. De bekkenfysiotherapeut kan eventueel (uiteraard in overleg)een inwendig onderzoek uitvoeren. Belangrijk is dat u het doen van de oefeningen inpast in uw dagelijkse activiteiten.

Klachten

In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. In de praktijk ontstaan vaak de volgende klachten:

 • Ongewild urineverlies tijdens inspanning, ook wel stress incontinentie genoemd
 • Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen, de zogenoemde urine incontinentie
 • Ongewild verlies van ontlasting
 • Het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting, ook wel obstipatie genoemd
 • Verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen
 • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
 • Pijn bij gemeenschap, erectiestoornissen, problemen met orgasme.
 • Bekkenpijn in relatie met zwangerschap

Eerste bezoek

Tijdens het eerste consult worden uw klachten geïnventariseerd en wordt er uitgebreid gevraagd naar uw gewoontes op gebied van plassen en ontlasten en of er problemen zijn op het vlak van seksualiteit. Tijdens een volgende afspraak wordt er een bekken fysiotherapeutisch onderzoek gedaan en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, afgestemd op uw specifieke klacht, maar ook praktische adviezen en voorlichting over toiletgedrag, ademhaling en houding. Daarnaast heeft de bekkenfysiotherapeut de volgende mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling:

 • spierfunctie meten met apparatuur (bijv. biofeedback)
 • training functie en bewustwording van de bekkenbodem met apparatuur
 • elektrostimulatie van de bekkenbodem
 • onderzoek en zo nodig behandeling met behulp van een rectale ballon.

Naar aanleiding hiervan bespreekt de bekkenfysiotherapeut met u wat het behandelplan zal worden.
In de behandelingen die erop volgen zal de bekkenfysiotherapeut u persoonlijk advies geven over onder andere de ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag.

BEKKENPIJNKLACHTEN DOOR ZWANGERSCHAP

Tijdens de zwangerschap treden er grote veranderingen op in de belasting van de rug, het bekken en de bekkenbodemspieren. Daarnaast zijn er veel hormonale veranderingen waardoor het steunweefsel in het lichaam wat soepeler wordt. Door al deze veranderingen heeft de bekkenbodemspier meer te dragen terwijl de bekkenbodemspier zelf wat zwakker kan zijn.
Het is van groot belang dat vrouwen in de zwangerschap al leren om bewust om te gaan met de lage rug, bekken en bekkenbodem.

Onze bekkenfysiotherapeut is Marisscha van der Loo, zij is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg.

NVFB

Stel uw vraag aan onze specialist

Komen bovenstaande klachten bekend voor of wijken deze af?
Stel uw vraag hieronder, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Marisscha van der Loo Bekkenfysiotherapeut

Nieuws

2018-12-17

Andere openingstijden tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen heeft de praktijk andere openingstijden. Tijdens de kerstdagen zijn we gesloten. U kunt ons wel bereiken op maandag 24 december en natuurlijk weer op donderdag 27 december. Maandag 31 december zijn we gesloten.

2018-12-17

Feestdagen

Iedereen fijne feestdag namens het gehele Fysio Alphen team

Neem contact op

0172 - 44 5600

Of stuur een email

> Gebruik het formulier